Dragon Age

Cuda Thedas

Święto Dziękczynienia w Thedas

Dodano: 29 listopada 2015 13:00 | autor: Severan

Święto Dziękczynienia to czas spotkań z rodziną, przyjaciółmi, najbliższymi. To również czas, kiedy można się rozsiąść i delektować najlepszą rzeczą na świecie: jedzeniem.
Chcielibyśmy uczcić to święto dzieląc się z wami dwoma przepisami z drugiego tomu World of Thedas: na owsiankę z wieprzowiną i przysmak z dalijskich lasów. Przepisy te pochodzą ze zbioru najlepszych dań całego Thedas, Pieczonego bryłkowca autorstwa lady Ledoure. Te potrawy z pewnością rozgrzeją wasze serca i żołądki i sprawią, że nawet bannowie z drugiego końca kraju nie odmówią udziału w uczcie. Zamierzacie przyrządzić któreś z tych dań? Dajcie nam znać w komentarzach i pochwalcie się rezultatami!

1


2

Owsianka z wieprzowiną

Gospoda Pod Wisielcem w Kirkwall zawsze oferowała miskę rozgrzewającej owsianki. Kilku stałych klientów zarzeka się, że to najlepsze lekarstwo na kaca – pod warunkiem, oczywiście, że będzie popita cydrem zaprawionym brandy. Nawet jeśli nie należysz do grona nałogowych kłamców, zapalonych hazardzistów, moczymord przemierzających morskie szlaki czy znudzonych szlachetek, którzy urządzili sobie wycieczkę po spelunach Wolnych Marchii, owsianka z wieprzowiną, zwana również papką Pod Wisielcem, to wspaniałe, słodko-słone śniadanie, idealne na początek dnia.

Składniki

  • cztery dojrzałe jabłka (spady)
  • dwie garści rozdrobnionej suszonej solonej wieprzowiny lub wędzonego boczku
  • garść jagód, świeżych lub suszonych
  • dwa kubki słabego piwa lub wody

Sposób przyrządzania

Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, następnie owoce wraz z pozostałymi składnikami wrzuć do garnka. Gotuj przez godzinę, aż jabłka się rozpadną. Podawaj gorące.

3

Przysmak z dalijskich lasów

Klany Dalijczyków z południa Orlais raczyły się tym daniem od setek lat, ale jej smak zadowoli (przy użyciu odpowiednich zamienników) również mieszczańskie podniebienia. Zgodnie z oryginalnym przepisem należy dodać larw żuków, cenionych za ich specyficzne pękanie przy rozgryzaniu i cierpki posmak ich wnętrzności. Ale tym razem podziękuję i zamiast nich użyję pomidorów. Można też zamiast kabaczków użyć zwykłego makaronu, ale dla purystów, którzy chcą zasmakować w pełni dalijskiej potrawy, kabaczek jest obowiązkowy!

Składniki

  • makaron z trzech kabaczków
  • dwie kopiaste łyżki masła (tradycyjnie używa się masła z mleka halli, ale zwykłe nada się w sam raz)
  • dwa posiekane ząbki czosnku
  • dwa kubki skrojonych świeżo zebranych leśnych grzybów
  • dwa kubki posiekanych liści elfiego korzenia (ewentualnie szpinaku)
  • dwa kubki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • szczypta ostrej papryki
  • natka pietruszki
  • drobna sól
  • trzy czwarte kubka świeżo startego sera z mleka halli (może być solankowy ser kozi, który co prawda nie jest tak intensywny w smaku, ale także nie pachnie tak charakterystycznie jak ten z mleka halli, co niektórzy mogą uznać za zaletę)
  • jadalne polne kwiaty i orzeszki piniowe do dekoracji

Sposób przyrządzania

Przyrządź kabaczki tak, jak lubisz. Dalijczycy przypiekają je w palenisku z rozżarzonym węglem, ale ty możesz użyć piekarnika. Z upieczonych kabaczków wyskrob miąższ widelcem, robiąc z nich w ten sposób makaron.
Przysmaż czosnek na maśle, po minucie dodaj grzyby, gotuj do miękkości. Dodaj elfi korzeń lub szpinak, gotuj, aż zmięknie. Elfi korzeń gotuje się znacznie dłużej niż szpinak, więc jeśli używasz tego drugiego, pilnuj, żeby się nie rozgotował. Breja ze szpinaku to znak, że mamy do czynienia z kiepskim kucharzem!
Na koniec dodaj pomidory, zmieloną paprykę i natkę pietruszki. Dopraw solą. Gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież